tisdag 26 maj 2009

Albmut in i Sametinget

Enligt de preliminära resultaten kommer Albmut in. Partiet fick 117 röster. Det var många, inte minst med tanke på att partiet fick sina valpengar fyra veckor innan valet, och att partiet så sent som i mars inte visste om det skulle kunna starta. Vi tre som har varit i offentligheten har inte heller haft någon erfarenhet alls av framträdande i media. Sammantaget måste jag säga att vi fick ett mycket bra resultat med tanke på förutsättningarna. Tack till alla för visat förtroende!

Vi gjorde vårt bästa i att lyfta samefrågorna till en planhalva med stora politiska frågor. Men Samerna och Samelandspartiet lyckas med att sudda ut dem och alla andra partier genom att bråka om kansliet och budgeten.

LPSS kommer också in i Sametinget med två mandat. Jakt- och fiskesamerna tillsammans med Samelandspartiet backade 2 mandat. Partiet Samerna och Guovssonasti ökade med ett mandat. Det var de värda, de göra båda en bra valkampanj. Guovssonasti har gett ett progressivt och trovärdigt intryck. Partiet Samerna går ut som vinnare redan från start, och Anders Kråik gör inte många missar i sina framträdanden. Samtidigt lyckas de lägga skuldbördan på Samelandspartiet för den tveksamma politik som förts under mandatperioden.

Konstigt nog går Min Geaidnu inte framåt, trots att Sara Larsson gör ett mycket bra val, och har flera duktiga personer kring sig som har varit aktiva under valdebatten - exempelvis Marita Granström.

Tyvärr kommer inte Solidaritet in. Jag trodde själv att partiet skulle få fler röster, inte minst för att Norsa hållit en tydlig och rak linje, och lyckats bra i offentligheten.

Carl-Gustav Lundgrens hastiga bortgång lägger dock en viss sordin på valresultatet tycker jag. Kanske skulle man vänta med valvakan.

4 kommentarer:

  1. Grattis som faan till mandaten Peter, bra jobbat !!!
    Synd bara att det inte é du som é partiledarn´ :)

    SvaraRadera
  2. En liten fråga: Begreppet "progressiv" och "Guovssonasti" i samma mening har jag något svårt att förstå mig på?

    Jag trodde jag hade ganska bra koll på samisk politik, särskilt för att vara icke same, som inte (längre) bor i kärnområdet, men jag har uppenbarligen missat något!

    Vad är det som gör renägarpartiet progressivt? Kan vara att jag som socialist har en annan definition av begreppet än du som liberal, men i så fall behöver jag lite hjälp... Detta är en ärlig fråga, även om jag själv ser att det jag skrivit kan tolkas som raljans.

    Delar dock din syn på Min Geaidnu, Sara Larsson och Solidaritet. Tror samerna som grupp skulle tjäna mycket på om Sara Larsson syntes mer som företrädare mot "storsamhället" eftersom hon är modern, duktig och mycket verbal. Sen uppfattar jag dem också som ett tydligt mittenparti i de klassiska konflikterna mellan Samelandspartiet/Guovssonasti och JoF.

    Intressant blogg, blir nog återbesök här!

    Mitt eget försök till analys hittar du här: http://valfarden.blogspot.com/2009/05/foga-upphetsande-resultat-i.html

    SvaraRadera
  3. En till liten fråga förresten: Har du någon koll på Ronny Svarto? Han är ju vänsterpolitiker från Vilhelmina (Vardofjäll) och är invald för JoF, men säger sig ha lämnat partiet. Frågan är om han ska bli vilde, eller om han närmat sig Solidaritet? Eller om han gör som han borde och avsäger sig platsen?

    SvaraRadera
  4. Ingen vet i nuläget hur Svarto tänker använda sitt mandat. Om jag gissar rätt är det många som försökt få tag på honom :)

    SvaraRadera